Wat houdt een Wajong-uitkering in?

Wajong is voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Wel kunnen veel mensen met een Wajong-uitkering voor een bepaald percentage werkzaam zijn. Dit moet vaak wel plaatsvinden in een aangepaste werkomgeving, waarin rekening wordt gehouden met zijn of haar beperking. Wajong valt onder het UWV werkbedrijf waarin de wajongere woonachtig is.

Wanneer je op jonge leeftijd arbeidsongeschikt wordt, dien je dit zelf te melden bij het UWV. Het UWV zal met jouw in gesprek gaan om te kijken of een Wajong uitkering een passende uitkering is. In de laatste jaren is er veel veranderd in de Wajong vanuit het UWV. Dit heeft met name te maken met de komst van het doelgroepregister. Je zou het doelgroepregister als de nieuwe Wajong kunnen zien. Wanneer je in gesprek gaat met het UWV, zullen zij kijken of de Wajong of het doelgroepregister beter aansluit bij jouw persoonlijke situatie en hierover meer informatie geven.

Wat zijn de voorwaarden om voor Wajong in aanmerking te komen? 

Om voor een Wajong uitkering in aanmerking te komen, dien je binnen 13 weken na de dag waarop je 17 jaar bent geworden, een Wajong indicatie te krijgen. Ook wanneer je als student een Wajong uitkering wilt aanvragen, moet dit binnen 13 weken.

Ik heb al een Wajong uitkering en wil graag werken

Je hebt al een Wajong uitkering en je wilt graag werken? Dat is mooi! Er zijn vele mogelijkheden vanuit een Wajong uitkering om weer aan het werk te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van re-integratie aan het werk. Re-integratie betekend dat je een tijd lang niet hebt gewerkt en langzaam weer wilt gaan deelnemen aan het arbeidsproces. Binnen een re-integratietraject vanuit de Wajong kun je werken aan persoonlijke doelen en ontvang je coaching vanuit een jobcoach.

Re-integratie kan op verschillende manier!

Je kunt bijvoorbeeld zelfstandig op zoek gaan naar vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek om te werken aan je urenopbouw zodat je uiteindelijk met je Wajong uitkering weer aan het werk kunt komen. De andere optie is om dit samen met een re-integratiebureau te doen. Wanneer je voor re-integratie via een re-integratiebureau kiest, kun je met behulp van een jobcoach zoeken naar werkplekken die aansluiten bij jouw interesses en kwaliteiten. Samen met je jobcoach ga je dan werken aan persoonlijke doelen om uiteindelijk met jouw Wajong uitkering weer aan het werk te komen.

Wanneer je een werkplek gevonden hebt, zal de jobcoach in overleg met jou de werkgever vertellen waarom je een Wajong uitkering hebt en wat belangrijk dingen zijn om rekening mee te houden wanneer jij bij deze werkgever gaat werken. Daarnaast welke middelen een Wajong uitkering met zicht meebrengen. Want als Wajongere bent je best aantrekkelijk voor een werkgever.

Aan de andere kant kun jij op je eigen tempo aan het werk en zijn er vanuit het UWV diverse voorzieningen. Een voorziening is bijvoorbeeld loondispensatie. Loondispensatie betekend dat als jij net wat langzamer bent als collega’s zonder een Wajong uitkering, het UWV de werkgever zal aanvullen in de loonbetaling. Dit zodat jij de werkzaamheden goed kunt uitvoeren en de werkgever jou hier de benodigde tijd voor kan geven. Dit alle met als uitgangspunt dat jij kunt werken op een manier die bij je past.

Subsidiemogelijkheden binnen de Wajong zijn o.a.:

  • Loondispensatie (tegemoetkoming in de loonkosten op basis van de inzetbaarheid en de beperking van de werknemer)
  • Premiekorting (het is mogelijk voor de werknemer een premiekorting aan te vragen)
  • No Risk polis (het UWV komt u tegemoet door loonbetaling over te nemen tijdens ziekte)
  • Jobcoach (er kan in overleg met het UWV worden gekeken of de kandidaat in kwestie jobcoachbegeleiding nodig heeft. Een re-integratiebureau bij u in de buurt kan hierbij een rol spelen in de bemiddeling en de uitvoering van de begeleiding. Bij de jobcoach kunnen u en de werkzoekende te allen tijde terecht voor vragen etc.)

Heb je kort geleden nog gewerkt met jouw Wajong uitkering? Dan is re-integratie misschien helemaal niet nodig of misschien wel niet mogelijk. Het UWV kan je hierover meer duidelijkheid geven.

Meer dan 450+ Wajong banen

Ja, dat lees je goed. 450+ wajong banen in Nederland. Je kunt bij onze vacatures zoeken op verschillende Wajong banen bij jou in de buurt. Hiervoor kun je gebruik maken van onze filter. In de filters kun je verschillende banen selecteren om uiteindelijk bij de juiste banen terecht te komen.

Benieuwd naar de vacatures?

Bekijk dan onze Wajong vacatures en solliciteer direct op diverse wajong functies bij jou in de buurt. Een Wajong vacature kan gekoppeld zijn aan een jobcoach van een re-integratiebureau of rechtstreeks vanuit een werkgever. Wanneer je rechtstreeks bij een werkgever op gesprek kunt, laat het UWV dit dan wel weten! Dan kunnen zij eventueel ook een jobcoach vanuit het UWV inschakelen om je te helpen bij het sollicitatiegesprek.

Wajong 2020

Het is alweer 2020! Veel mensen met een Wajong uitkering blijven graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. In 2020 zullen er ongetwijfeld weer dingen veranderd zijn binnen de Wajong. Als je meer informatie wil over 2020 en de wijzigingen die deze met zich meebrengen. Neem dan contact op met het UWV. Zij kunnen je meer vertellen over 2020 en Wajong.

Passende vacatures

Passende vacatures

Vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Vacatures worden dagelijks online gecheckt en bijgehouden.

Snel & gemakkelijk

Snel & gemakkelijk

Maatwerkbanen is doorontwikkeld voor jou als werkzoekende.

Kennis &<br/> advies

Kennis &
advies

Door onze ruime ervaring kunnen wij je optimaal van dienst zijn.

Meld je nu aan!
We matchen jouw locatie met onze vacatures...