Wia en werken

Wat is WIA?  

Wat is WIA is een veel gestelde vraag: Je krijgt een wia uitkering als je gedeeltelijk of helemaal niet meer kunt werken. De reden waarom je gedeeltelijk of helemaal niet meer kan werken, verschilt per persoon. Voordat je in aanmerking kunt komen voor een wia uitkering, gaat hier een periode van ziektewet aan vooraf. 

Een wia uitkering biedt voor veel mensen die hun oude functie niet meer kunnen uitoefenen vaak een uitkomst. Vaak na een periode van afkeuring, kan het zo zijn dat je graag weer aan het werk wil. Maar wat betekend werken met een wia uitkering? Dat is een goede vraag: Om goed in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn om te gaan werken met een wia uitkering, adviseren wij je ten aller tijde eerst een re-integratiebureau in te schakelen. Dit omdat het per persoon verschilt welke mogelijkheden werken met een wia met zich mee kan brengen. Hierbij kan je denken aan het percentage dat je bent afgekeurd, welke beperkingen je hebt en welke functie je nog uit zou kunnen oefenen vanuit de wia.   

Re-integratie met een wia uitkering  

Als je een tijd lang thuis hebt gezeten om diverse redenen, kan het soms ook verstandig zijn een re-integratietraject te gaan volgen. Dit om op voorhand goed te kijken of werken ook wel haalbaar is.  

Voor mensen met een wia uitkering zijn er 2 soorten re-integratietrajecten waar gebruik van gemaakt kan worden: 

Werkfit WIA 

Binnen een werkfittraject vanuit de wia ga je samen met een jobcoach in kaart brengen wat op dit moment je belastbaarheid is en hoe het bijvoorbeeld gesteld is met je sociale en werknemersvaardigheden. Een werkfittraject voor mensen met een wia uitkering kan maximaal 18 maanden duren. Ook kan een werkfittraject vanuit de wia eerder worden afgesloten. Dit is per situatie verschillend. Jij hebt de keus om binnen dit wia traject het op je eigen tempo met jouw jobcoach te onderzoeken.    

Naar werk WIA 

Wanneer je kortgeleden met een wia uitkering hebt gewerkt, wordt er vaak direct een naar werk traject ingezet. Dit omdat je kortgeleden nog hebt gewerkt en vanuit de wia puur ondersteuning nodig hebt in het vinden van een nieuwe passende wia vacature / baan. Ook kan een naar werk traject voor mensen vanuit de wia een vervolg zijn op een eerder gevolgd werkfittraject. Je hebt je uren opgebouwd, je hebt gewerkt aan je sociale vaardigheden en je wilt graag weer aan het werk. Dan is een naar werk traject een logisch vervolgd.   

Stel je hebt dit al onderzocht of al eerder een re-integratietraject vanuit de wia gevolgd, dan wil je natuurlijk het liefst een aangepaste vacature vinden voor mensen met een wia uitkering en dat er ook rekening met jouw gehouden kan worden. Dit om te voorkomen dat je in de toekomst weer uitvalt om welke reden dan ook. Gelukkig zijn er veel bedrijven in Nederland die specifiek op zoek zijn naar mensen met een wia uitkering die graag weer aan het werk willen.   

Wia en werken  

Je bent zover, je wilt gaan werken met een wia uitkering. Maatwerkbanen heeft een groot aanbod van leuke banen voor mensen met een wia uitkering door heel Nederland. Bij elke vacature staat ook vermeld voor welke doelgroep de vacature bedoeld is. Kijk dus goed of wia bij de vacature vermeld staat. Bij het zoeken kun je direct aangeven dat je op zoek bent naar een wia vacature. Dit zodat je direct de juiste resultaten te zien krijgt en het overzichtelijker wordt.   

Wia banen  

Wia banen, waar vindt je ze? Maatwerkbanen heeft banen voor mensen met wia in kaart gebracht. Benieuwd naar de actuele banen wij bieden voor mensen met een wia uitkering? Meld je aan op Maatwerkbanen! Wij hopen dat je snel een leuke baan vindt!  

Bekijk vacatures

Passende vacatures

Passende vacatures

Vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Vacatures worden dagelijks online gecheckt en bijgehouden.

Snel & gemakkelijk

Snel & gemakkelijk

Maatwerkbanen is doorontwikkeld voor jou als werkzoekende.

Kennis &<br/> advies

Kennis &
advies

Door onze ruime ervaring kunnen wij je optimaal van dienst zijn.

Meld je nu aan!
We matchen jouw locatie met onze vacatures...