Wajong en werk, kan dat? Jazeker!

Een wajong-uitkering krijg je als er sprake is van een beperking waardoor je niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen. Toch zijn er volop kansen op leuk, passend werk.

Werken met een handicap, waardoor je een wajong-uitkering krijgt, mag en kan namelijk! Het UWV heeft hier wel regels aan verbonden, maar is behulpzaam voor wie graag aan de slag wil. Dit maakt het mogelijk om ondanks een beperking toch te werken, al is dit maar enige uren per week of op een aangepaste werkplek. Maar hoe vind je een weg in de doolhof van regels en vacatures?

Iemand krijgt een hulpmiddel vanwege zijn visuele beperking.
Deze gemeentemedewerkster legt uit hoe een tegemoetkoming voor een opleiding in zijn werk gaat.

Werken met een handicap

Vaak kan een wajong en werk gecombineerd worden. Sommige personen kunnen niet fulltime werken, maar zijn een aantal uur per week inzetbaar. Ook kan werken met een beperking mogelijk gemaakt worden met aanpassingen op de werkplek. Denk hierbij aan een rolstoelvriendelijke werkomgeving of hulpmiddelen voor slechtzienden, maar ook extra begeleiding voor werknemers met een geestelijke beperking.

Met hulp van jobcoaches en arbeidsdeskundigen kunnen steeds meer mensen wajong en werken verenigen. Wil jij de wajong en werk graag combineren? Het UWV kan hulp bieden, maar je kunt ook zelf aan de slag met het zoeken van geschikte vacatures.

Thuiswerk voor mensen met een beperking

Het kan zijn dat voor mensen met een beperking thuiswerk extra geschikt is. Zo heb je minder prikkels en geen reistijd, waardoor je energie overhoudt. De overheid is de laatste jaren flink aan het investeren in vacatures voor mensen met een beperking, daar valt thuiswerk ook onder.

Steeds meer organisaties bekijken de mogelijkheden voor thuiswerken. Zo ontstaan er interessante vacatures voor mensen met een beperking en kunnen ze ook reageren op werkgevers buiten hun eigen regio.

Voor wie werken met een lichamelijke beperking tot een succes wil maken, is het belangrijk om inzicht te hebben in de mogelijkheden. Waar heb jij hulp nodig, en waar liggen je talenten? De vacatures op Maatwerkbanen zijn voorzien van extra informatie over werk voor personen met een handicap.

Zo wordt er uitgelegd waar de werkgever aanpassingen kan maken en voor wie de functie geschikt kan zijn. Bij werken met een lichamelijke beperking kan dit inhouden dat het bedrijfspand rolstoelvriendelijk is. Ook het gewenste opleidingsniveau staat bij de vacature aangegeven.

Bij Maatwerkbanen vind je werk voor personen met een handicap in de breedste zin van het woord, variërend van HBO-niveau tot functies waarvoor geen opleiding nodig is. Ook is het bij handicap werk soms mogelijk om intern opgeleid te worden, of de baan te combineren met een omscholing. De vacatures, afkomstig uit alle delen van het land, tonen aan dat wajong en werk goed samen gaan!

Fietsen
Er worden aantekeningen gemaakt voor een voorziening op de werkplek.

Zoeken naar handicap werk

Weet je nog niet zeker of een werkplek voor mensen met een beperking bij jou zou passen? Of ben je nog onzeker over welke vacatures je je op moet richten?

De coaches van Maatwerkbanen zijn er om zowel werkgevers als enthousiaste werknemers te ondersteunen bij wajong en werk. Samen maken we werken met een handicap toegankelijk voor iedereen!