Wat kan een jobcoach voor jou betekenen?

Mensen met een doelgroep-registratie, en die moeite hebben om terug te keren naar de arbeidsmarkt, kunnen gebruiken maken van een jobcoach. Een coach ondersteunt jou als werknemer actief tijdens de inwerkperiode.

Een jobcoach is zowel voor de werknemer als voor de werkgever een aanspreekpunt en de coach komt vaak wekelijks op de werkplek om met jou en je werkgever te spreken.

Waar kan een jobcoach bij helpen?

  1. Het identificeren en benutten van sterke punten, vaardigheden en ervaringen van de werkzoekende.
  2. Het helpen bij het bepalen van een geschikte loopbaanrichting en het ontwikkelen van een realistisch carrièreplan.
  3. Het bieden van ondersteuning bij het opstellen van een aantrekkelijk cv en sollicitatiebrief.
  4. Het bieden van begeleiding bij het verbeteren van sollicitatievaardigheden, zoals het voeren van sollicitatiegesprekken en het maken van een goede indruk.
  5. Het ondersteunen bij het zoeken naar passende vacatures en het effectief gebruikmaken van online jobboards en andere bronnen.
  6. Het bieden van advies en begeleiding bij het ontwikkelen van een professioneel netwerk en het benutten van netwerkmogelijkheden.
  7. Het helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en het omgaan met afwijzingen tijdens het sollicitatieproces.
  8. Het bieden van loopbaancoaching en motivatie om vol te houden bij het zoeken naar werk.
  9. Het ondersteunen bij het ontwikkelen van relevante vaardigheden en het volgen van opleidingen of trainingen om de kansen op werk te vergroten.
  10. Het bieden van advies en begeleiding bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en het maken van weloverwogen carrièrebeslissingen.

Kortom, een jobcoach kan werkzoekenden bij al deze doelen ondersteunen door middel van persoonlijke begeleiding, loopbaanadvies, trainingen en workshops, en door het delen van kennis en netwerken.

Door een goede samenwerking met een jobcoach kan een werkzoekende de nodige tools en begeleiding ontvangen om aan het werk te komen en te blijven.

Nog niet klaar voor een betaalde baan?

Wanneer je nog niet klaar bent voor een betaalde baan, maar op den duur wel graag weer betaald aan het werk zou willen gaan, dan kun je in veel gevallen gebruik maken van een jobcoach en verschillende re-integratietrajecten.

Het UWV of de gemeente kan in overleg met jou en het re-integratiebureau een re-integratietraject inzetten onder begeleiding van een coach. Ga vrijblijvend in gesprek met een jobcoach van een re-integratiebureau om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die er voor jou zijn.

Deze jobcoach bespreekt het doel van een re-integratietraject met een cliënt.
Een jobcoach is bezig achter een laptop.

Zijn er kosten verbonden aan een jobcoach?

Nee, een jobcoach wordt bekostigd vanuit het UWV of de gemeente. De jobcoach is een voorziening waar iedereen met een Wajong- of WIA/WAO-uitkering gebruik van kan maken. Dit geldt ook voor mensen die een bijstandsuitkering ontvangen en zijn opgenomen in het doelgroepregister.

Voor re-integratietrajecten geldt in principe hetzelfde: ook hier kun je als werkzoekende gebruik van maken. In een re-integratietraject word je ook begeleid door een coach. Het verschil is dat er binnen een re-integratietraject meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Wel wordt er in beide gevallen door het UWV of de gemeente beoordeeld of een coach of re-integratietraject ook echt noodzakelijk is en past bij jouw persoonlijke situatie.

Ga vrijblijvend in gesprek met verschillende jobcoaches van diverse re-integratiebureaus en laat je adviseren over de mogelijkheden van een coach en de verschillende soorten re-integratietrajecten.