Wia en Werken

Je kan in aanmerking komen voor een WIA-uitkering als je na 2 jaar in de ziektewet niet, of niet voldoende, kan werken. Afhankelijk van je arbeidsvermogen krijg je van het UWV een WGA- of IVA-uitkering. Als je wel kunt werken, maar minder dan 65% in vergelijking met je laatste baan, kun je in aanmerking komen voor een WGA-uitkering. Daarmee word je financieel ondersteund, maar wat als je met een WIA ook wil werken? En wat is een IVA-uitkering precies?

Iemand krijgt een hulpmiddel vanwege zijn visuele beperking.
Deze gemeentemedewerkster legt uit hoe een tegemoetkoming voor een opleiding in zijn werk gaat.

Werken met WIA-uitkering

Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en wil werken, wordt hierin gestimuleerd door het UWV. Ook komen er steeds meer vacatures bij voor mensen met een WIA-uitkering. Bij deze functies wordt er rekening gehouden met een arbeidsbeperking.

Zo kun je misschien parttime werken, of is er ruimte voor aanpassingen op de werkplek. Nu meer werkgevers, met behulp van de overheid, zich openstellen voor deze WIA vacatures, komen we een stuk dichterbij een inclusieve arbeidsmarkt. Dat is goed nieuws voor mensen die uitkijken naar een WIA en werken!

Wanneer je gaat werken en een WIA-uitkering krijgt, wordt je loon verrekend met je uitkering. Zo zal je WIA iets worden verlaagd, maar wordt je totale inkomen vaak juist hoger. En naast de financiële voordelen is werken naast een WIA-uitkering ook goed voor sociale contacten, het aanbrengen van een dagstructuur en leer je nieuwe vaardigheden.

En wat is dan een IVA-uitkering? IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Toch mag er ook met een IVA-uitkering bijverdiend worden met werk als dit mogelijk is. Ook dit wordt dan verrekend met je uitkering.

Hoe lang krijg je een WIA-uitkering?

Hoe lang je een WIA-uitkering krijgt, is voor een deel afhankelijk van het werk naast je WIA-uitkering. Als je gezondheid verbetert en je weer op eigen kracht het minimumloon kan verdienen, kan de WIA-uitkering worden stopgezet.

Indien dit niet kan, is er de mogelijkheid om te werken met een WIA-uitkering, tot je de leeftijd hebt bereikt waarop je recht hebt op AOW. Dit is aan de orde als je wel kan werken, maar niet voldoende om het minimumloon te verdienen. Werken met een WIA-uitkering kan daarom gedurende je hele werkende leven.

Fietsen
Er worden aantekeningen gemaakt voor een voorziening op de werkplek.

Interessante banen voor het doelgroepregister

Natuurlijk is ook bij werken met een WIA-uitkering belangrijk om een leuke baan te vinden. Daarom zijn er verschillende manieren om de meest interessante banen voor het doelgroepregister te vinden.

Het doelgroepregister is door de overheid in het leven geroepen om onder andere mensen met een WIA-uitkering te helpen met het vinden van geschikt werk. De overheid beloofde met de banenafspraak om in 2026 zo’n 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het doelgroepregister helpt hierbij: werkgevers en werknemers vinden elkaar dankzij het doelgroepregister.

Je kunt ook zelf op zoek naar vacatures uit de doelgroepregister van de banenafspraak. Bij Maatwerkbanen hebben we een groot aanbod aan banen voor het doelgroepregister voor je verzameld. Deze zijn uitermate geschikt voor wie WIA en werken wil combineren. Dagelijks updaten we de website met vacatures in diverse sectoren en regio’s, neem daarom regelmatig een kijkje!