WIA- of WAO-uitkering

Een WIA-uitkering kan aangevraagd worden als je door ziekte minder of helemaal niet meer kan werken. WIA betekent Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De WIA is de opvolger van de WAO.

Een WIA-uitkering bestaat in de praktijk uit 2 soorten uitkeringen: een WGA-uitkering en een IVA-uitkering.

Re-integratie UWV WIA of WAO

Als je een WIA-WGA uitkering ontvangt en je wilt graag weer werken, dan kun je het beste contact opnemen met je arbeidsdeskundige van het UWV. Jouw arbeidsdeskundige van het UWV zal samen met jou op zoek gaan naar een passend UWV re-integratietraject. Re-integratie vanuit het UWV biedt ook mensen met een WIA-uitkering de mogelijkheid om op eigen tempo weer te wennen aan het arbeidsproces.

Omdat je niet voor niets een WIA-uitkering hebt en er een grote kans is dat een werkgever op sommige vlakken rekening dient te houden, wordt er voor de uitvoering van re-integratie een re-integratiebureau ingeschakeld. Het re-integratiebureau ontvangt van het UWV een werkplan waarin een FML staat. FML staat voor functiemogelijkhedenlijst.

Op deze wijze kan het UWV bijdragen aan een goede overdracht om jouw re-integratie tot een succes te maken. Wanneer het re-integratiebureau officieel een werkplek heeft ontvangen, betekent dit dat het re-integratietraject is ingekocht en het niet heel lang meer zal gaan duren dat je aan de slag kunt met jouw re-integratie. Wanneer het UWV jou officieel heeft aangemeld voor re-integratie, word je gekoppeld aan een jobcoach.

Deze jobcoach zal samen met jou op onderzoek uitgaan en de werkgever van de benodigde informatie voorzien. Ook kan een jobcoach een waardevolle rol spelen in het bewaken van je grenzen. De jobcoach zal tijdens jouw re-integratieperiode contact onderhouden met het UWV.

Re-integratietrajecten voor mensen met een WIA- of WAO-uitkering

Werkfit maken; de naam zegt het al. Je gaat met behulp van een jobcoach aan de slag om weer in het arbeidsritme te komen. Vaak wordt er bij aanvang van een re-integratietraject gezocht naar een werkplek waarin je dit in je eigen tempo kunt gaan doen.

Ook wordt er binnen een werkfittraject voor mensen met een WIA-uitkering gewerkt aan sociale werknemersvaardigheden om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Duur: maximaal 18 maanden

Naar werk, kort samengevat, een passende baan zoeken! Samen met je jobcoach ga je aan de slag om in kaart te brengen waar je met jouw WIA-uitkering aan het werk zou kunnen, rekening houdend met eventuele beperkingen. In overleg met jouw jobcoach maak je een representatief CV met eventueel een motivatiebrief.

Duur: maximaal 9 maanden

Een hulpverlener bespreekt met een werkgever wat de voordelen zijn van het aannemen van iemand met een WIA- of WAO-uitkering.

Voordelen voor werkgevers

Meer informatie over de voordelen voor een werkgever om jou een contract aan te bieden, kan je vinden via onderstaande button ‘meer informatie’.

Hulp bij je WIA-aanvraag

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de Wia of ben je benieuwd wat de Wia straks voor jou betekend?

De specialisten van Maatwerkbanen staan voor je klaar om je te adviseren over de mogelijkheden die er zijn.

We begrijpen dat het een complex proces kan zijn, maar met onze expertise helpen we je graag bij elke stap. Of het nu gaat om het invullen van de formulieren, het verzamelen van de benodigde documenten of het beoordelen van jouw situatie, wij zorgen voor persoonlijke ondersteuning om het beste resultaat te bereiken.