Wajong-uitkering

Wajong staat voor Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten. De Wajong-uitkering is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd niet meer kunnen werken door een ziekte of een handicap. 

Er zijn 3 soorten Wajong-uitkeringen;

  • Oude Wajong (aangevraagd en gekregen vóór 1 januari 2010);
  • Wajong 2010 (aangevraagd en gekregen tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015);
  • Wajong 2015 (aangevraagd en gekregen op of na 1 januari 2015). Let op: je krijgt alleen Wajong 2015 als je nu en de toekomst geen arbeidsvermogen hebt.

Ontvang je een Wajong-uitkering en ben je op zoek naar een passende vacature? Bekijk dan alle vacatures bij jou in de buurt. Wil je graag meer informatie, klik dan op ‘Meer informatie (uwv.nl)’.

Een ambulant begeleider legt hier aan een cliënt uit wat de voordelen van een wajong-uitkering zijn.

Welke voordelen heb ik voor een werkgever?

Vindt je het lastig om bovenstaande regelingen uit te leggen aan je toekomstige werkgever? Schakel dan een re-integratiebureau in. Zij kennen alle regelingen en kunnen je toekomstige werkgever meer vertellen over de verschillende regelingen.

Wajong en werken

Er zijn als het gaat om re-integratie veel mogelijkheden vanuit een Wajong-uitkering om weer aan het werk te komen. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van een re-integratietraject aan het werk.

Re-integratie is er voor mensen die langere tijd niet hebben gewerkt en langzaam weer willen gaan deelnemen aan het arbeidsproces. Binnen een re-integratietraject voor mensen met een Wajong-uitkering kun je werken aan persoonlijke doelen en ontvang je coaching van een re-integratiebureau.

Re-integratie kan op verschillende manieren worden ingevuld. Je kunt bijvoorbeeld zelfstandig op zoek gaan naar vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek om zo te gaan werken aan je urenopbouw en je sociale/werknemersvaardigheden.

De andere optie is om dit samen met een re-integratiebureau te doen. Wanneer je voor een re-integratietraject via een re-integratiebureau kiest, kun je met behulp van een re-integratiecoach zoeken naar werkplekken die aansluiten bij jouw interesses en mogelijkheden. Samen met je re-integratiecoach ga je ook werken aan persoonlijke doelen om uiteindelijk weer aan het werk te komen.

Wanneer je een passende werkplek hebt gevonden, zal de re-integratiecoach de werkgever meer vertellen over waarom je een Wajong-uitkering ontvangt en wat belangrijke dingen zijn om rekening mee te houden wanneer jij bij deze werkgever gaat werken.

Ook kan de re-integratiecoach de werkgever informeren over de financiele tegemoetkomingen die er zijn vanuit de overheid. Wanneer de werkgever jou uiteindelijk een arbeidsovereenkomst wil aanbieden, vindt er (waar nodig) een loonwaarde-gesprek plaats.

Werken met loonwaarde betekent dat je minder productie hebt vergeleken met collega’s die hetzelfde werk doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Extra pauzes
  • Herstelwerkzaamheden door kleine foutjes
  • Werken in je eigen tempo

Bekijk ook de video om een goed beeld te krijgen van het loonwaarde-gesprek.