Handige weetjes

Wanneer je met een doelgroepregistratie wilt gaan werken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de diverse mogelijkheden die beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld, als je geen fiets hebt om naar het werk te komen en ook niet over het budget beschikt om er een aan te schaffen, of als je te maken hebt met een visuele beperking.

Daarnaast kan het UWV of de gemeente vaak ondersteuning bieden wanneer je van plan bent een opleiding te volgen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er nog andere opties om (deels) de kosten van je opleiding te kunnen bekostigen. Het is van belang om goed geïnformeerd te zijn over de beschikbare mogelijkheden en te onderzoeken welke ondersteuning het beste bij jouw situatie past.

Iemand krijgt een hulpmiddel vanwege zijn visuele beperking.
Deze gemeentemedewerkster legt uit hoe een tegemoetkoming voor een opleiding in zijn werk gaat.

Opleiding, training, cursus of certificaat

Wanneer je de wens hebt om een opleiding, training of cursus te volgen, brengt dit vaak aanzienlijke kosten met zich mee. Als ontvanger van een uitkering kan het moeilijk zijn om deze kosten zelf te dragen. Gelukkig zijn er verschillende regelingen beschikbaar waarvan je gebruik kunt maken.

Indien je een baanaanbieding krijgt waarvoor een opleiding, training, cursus of certificaat vereist is, is het raadzaam om vóór het ondertekenen van het contract in overleg te treden met het UWV of de gemeente. Zowel het UWV als de gemeente hebben als gemeenschappelijk doel dat jij duurzaam aan het werk gaat.

In dit overleg met het UWV of de gemeente kun je bespreken waarom er aanvullende vereisten zijn voor de functie. Zij staan klaar om met je mee te denken. Het is ook mogelijk dat je werkgever gedeeltelijk bijdraagt aan de kosten, wat een mogelijke oplossing kan zijn.

Rijbewijs, (elektrische) Fiets, reiskostenvergoeding

Indien je een interessante baan hebt gevonden, maar je rijbewijs is verlopen of je hebt nog geen rijbewijs, is het mogelijk om in overleg met het UWV of de gemeente te onderzoeken of er financiële mogelijkheden zijn om deze kosten te dekken, zowel voor jou als voor de werkgever. Het kan ook voorkomen dat de werkgever (gedeeltelijk) bereid is om hieraan bij te dragen.

Daarnaast bestaan er verschillende fondsen waarbij je een aanvraag kunt indienen voor zaken die van belang zijn om aan het werk te komen en te blijven. Op de betreffende websites kun je vrijblijvend een aanvraag doen. Deze fondsen beoordelen je aanvraag en bekijken of je in aanmerking komt voor ondersteuning.

Fietsen
Er worden aantekeningen gemaakt voor een voorziening op de werkplek.

Voorzieningen op je werkplek

Indien je een aantrekkelijke functie hebt gevonden bij een IT-bedrijf, maar je kampt met een visuele beperking en behoefte hebt aan een passend hulpmiddel, dan kun je bij het UWV een voorziening aanvragen. Het UWV zal vervolgens een specialist inschakelen om de werkplek te beoordelen en samen met jou naar een geschikte oplossing te zoeken.

Daarnaast, wanneer je te maken hebt met rugklachten en behoefte hebt aan een aangepaste bureaustoel, valt ook deze voorziening binnen de mogelijkheden van het UWV. Je kunt een aanvraag indienen en het UWV zal de situatie beoordelen en passende ondersteuning bieden.