De laagste inkomens gingen erop vooruit
De laagste inkomens zijn er vorig jaar op vooruit gegaan ten opzichte van de hoge inkomens. De lage inkomens zijn er vorig jaar 1,7 procent op vooruit gegaan volgens het CBS.
Door de verhoging van het minimuumloon en diverse uitkeringen heeft er voor gezorgd dat de lage inkomens meer hadden te besteden.
Mensen in de bijstand zijn er 2,2 procent op vooruit gegaan. Mensen die aan het werk waren zijn er 1,1 procent op vooruit gegaan.
De stijging van de koopkracht was meer dan welkom, omdat het jaar daarvoor het inkomen behoorlijk is tegengevallen. Door de prijzen van energie, brandstof en de boodschappen ging het erg hard en daardoor rees het de pan uit. In het jaar 2022 zijn de Nederlanders er ook op achter uit gegaan. Vorig jaar is dit deels gecompenseerd, vooral bij de lage inkomens.
De koopkracht nam af, dat zag men aan iemand die maandelijks veel geld binnen kreeg. De hoogste inkomens ongeveer 10 procent hadden 1,5 procent minder te besteden. De oorzaak hiervan lag bij een aantal fiscale veranderingen.
Mensen in de pensioenleeftijd hebben in 2023 geen goed jaar gehad. Deze groep heeft vorig jaar in koopkracht veel moeten inleveren. Vooral mensen met een weinig aanvullend pensioen en alleen moesten rondkomen van de AOW. Deze is vorig jaar wel omhoog gegaan.
Het CBS geeft ook aan dat de cijfers een gemiddelde aangeven.
De koopkracht is voor de lage inkomens vorig jaar gunstig geweest.