Wat houdt een WIA uitkering in?

Een WIA uitkering kan aangevraagd worden als je door ziekte minder of helemaal niet meer kan werken. Wia betekend: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Een WIA uitkering bestaat in de praktijk uit 2 soorten uitkeringen. De soorten uitkering waaruit WIA bestaan, is een WGA-uitkering en een IVA-uitkering.

Wat is WIA – WGA uitkering?

WIA – WGA betekend ‘Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikte. Je kunt in aanmerking komen voor een WGA uitkering wanneer je 2 jaar, of langer ziek bent en in de toekomst je werk weer zou kunnen hervatten.

Wat is WIA – IVA uitkering?

WIA – IVA betekend: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Dit houdt in dat je bijna niet, of helemaal niet meer kan werken. Ook is er bij een IVA uitkering een kleine kan dat je hersteld van je ziekte.

Mensen die voor een werkgevers werken en na 2 jaar ziek zijn voor minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn, hebben recht op een WIA-uitkering.

Re-integratie UWV WIA

Dat je voornemens bent om weer te gaan werken met een WIA uitkering, is super! En natuurlijk ook een goed teken, want je bent gedeeltelijk hersteld en kunt weer gaan werken aan je herstel en werkhervatting. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden die er zijn om te werken met jouw WIA uitkering.

Als je een WIA-WGA uitkering ontvangt en je wilt graag weer werken, dan kan je het beste contact opnemen met je arbeidsdeskundige van het UWV. Jouw arbeidsdeskundige van het UWV zal samen met jou op zoek gaan naar een passende UWV re-integratietraject. Re-integratie vanuit het UWV biedt ook mensen met een WIA uitkering de mogelijkheid om op eigen tempo weer te wennen aan het arbeidsproces. Omdat je niet voor niets een WIA uitkering hebt en er een grote kans is dat een werkgever op sommige vlakken rekening dient te houden, wordt er voor de uitvoering van re-integratie, een re-integratiebureau ingeschakeld. Het re-integratiebureau ontvangt van het UWV een werkplan waarin een FML staat. FML staat voor functie mogelijkheden lijst. Op deze wijze kan het UWV bijdragen aan een goede overdracht om jouw re-integratie tot een succes te brengen. Wanneer het re-integratiebureau officieel een werkplek heeft ontvangen, betekend dit dat het re-integratietraject is ingekocht en het niet heel lang meer zal gaan duren dat je aan de slag kunt met jouw re-integratie.  Wanneer het UWV jouw officieel heeft aangemeld voor re-integratie, wordt je gekoppeld aan een jobcoach. Deze jobcoach zal samen met jou op onderzoek uitgaan en de werkgever van de benodigde informatie voorzien. Ook kan een jobcoach een waardevolle rol spelen in het bewaken van je grenzen. De jobcoach zal tijdens jouw re-integratie periode contact onderhouden met het UWV.

Er zijn 2 soorten re-integratietraject voor mensen met een WIA uitkering: 

Werkfit maken; Werkfit maken, de naam zegt het al. Je gaat met behulp van een jobcoach aan de slag om weer in het arbeidsritme te komen. Vaak wordt er bij aanvang van een re-integratietraject gezocht naar een werkplek waarin je dit op je eigen tempo kunt gaan doen. Ook wordt er binnen een werkfittraject voor mensen met een WIA uitkering gewerkt aan sociale-werknemersvaardigheden. Dit om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Duur: Maximaal 18 maanden

Naar werk; Naar werk, kort samengevat, een passende baan zoeken!  Samen met je jobcoach ga je aan de slag om in kaart te brengen waar je met jouw WIA uitkering aan het werk zou kunnen. Rekening houdend met eventuele beperkingen. In overleg met jouw jobcoach maak je een representatief CV met eventueel aan toegevoegd een motivatiebrief.

Duur: Maximaal 9 maanden

Je hebt een leuke werkgever gevonden, maar welke mogelijkheden brengt een WIA uitkering met zich mee? Nou genoeg om jou bij te staan en interessant te maken voor het bedrijf!

Subsidie mogelijkheden voor mensen met een WIA uitkering:

  • Premiekorting (het is mogelijk voor de werknemer een premiekorting aan te vragen)
  • No Risk polis (het UWV komt u tegemoet door loonbetaling over te nemen tijdens ziekte)
  • Jobcoach (er kan in overleg met het UWV worden gekeken of de kandidaat in kwestie jobcoachbegeleiding nodig heeft. Hier kan een re-integratiebureau bij u in de buurt een rol spelen in de bemiddeling en de uitvoering van de begeleiding. Bij de jobcoach kunnen u en de werkzoekende te allen tijde terecht voor vragen etc.)

Heb je nog meer vragen over de mogelijkheden van een WIA uitkering en werken? Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van extra informatie zodat je snel weer kunt gaan werken!

Bekijk WIA vacatures!

Passende vacatures

Passende vacatures

Vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Vacatures worden dagelijks online gecheckt en bijgehouden.

Snel & gemakkelijk

Snel & gemakkelijk

Maatwerkbanen is doorontwikkeld voor jou als werkzoekende.

Kennis &<br/> advies

Kennis &
advies

Door onze ruime ervaring kunnen wij je optimaal van dienst zijn.

Meld je nu aan!
We matchen jouw locatie met onze vacatures...