Wajong en werken

Wat is wajong?  

Wat is wajong is een veelgestelde vraag: Een wajong uitkering is een uitkering bedoeld voor mensen onder de 30 jaar, die door ziekte of beperking helemaal niet of deels niet meer kunnen werken.  

Binnen het UWV zijn er verschillende soorten uitkeringen speciaal voor mensen die vanaf hun geboorte al een beperking hebben of op latere leeftijd een beperking hebben gekregen. Een voorbeeld hiervan is een Wajong, WIA of WAO uitkering. Sinds 2015 kunnen mensen ook via de gemeente een aanvraag doen om opgenomen te worden in het doelgroepregister. Een aanvraag kan alleen worden gedaan wanneer je niet zelfstandig aan het werk kan. Dit kan verschillende redenen hebben.  

Er worden 2 criteria gehanteerd bij een Wajong uitkering 

  • Je hebt voor je 18e jaar een beperking gekregen  
  • Je bent jonger dan 30 jaar en hebt een beperking of bent voor je 30e arbeidsongeschikt geworden  

UWV wajong  

Vanuit het UWV die alle zaken omtrent de Wajong uitkering regelt, zijn er gelukkig wel mogelijkheden om een weder terugkeer te maken naar de arbeidsmarkt. Dit om in kaart te brengen welke werkzaamheden je nog wel kan doen. Bijvoorbeeld door een aantal uren per week te werken of door in een aangepaste werkomgeving aan het werk te gaan waar rekening gehouden kan worden met eventuele beperkingen. Als het niet duidelijk is wat precies je mogelijkheden zijn, kan er in overleg met het UWV een re-integratietraject worden ingezet voor mensen met een wajong uitkering. Er wordt dan door het UWV een wajong re-integratietraject ingekocht bij een re-integratiebureau bij jou in de buurt die gespecialiseerd zijn in de doelgroep wajong.  

Wajong en werken  

Je hebt wajong en wilt graag weer gaan werken. Gelukkig zijn er landelijk genoeg wajong vacatures beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Wanneer je wil gaan werken en een wajong vacature zoekt, is het wel belangrijk een werkgever te vinden die kan bieden wat je nodig hebt en aansluit bij je interesses. Dit zodat je duurzaam aan het werk kunt vanuit de wajong. Vaak wanneer het een wajong uitkering betreft, is er bijna standaard een re-integratiebureau betrokken. Het re-integratiebureau zal samen met jou bekijken of de vacature aansluit bij je wensen en behoeftes.  

Voordelen wajong werkgever  

Wanneer een werkgever iemand met een wajong uitkering wil aannemen, kunnen zij gebruik maken van diverse subsidiemogelijkheden. Voorbeeld van subsidiemogelijkheden voor mensen met een wajong uitkering zijn:  

  • Loondispensatie (tegemoetkoming in loon)  
  • No risk polis (overname van loonbetaling bij ziekte)  
  • Jobcoach begeleiding (ondersteuning vanuit een re-integratiebureau voor zowel de werknemer als de werkgever)  
  • Proefplaatsing (maximaal 2 maanden met behoud van een wajong uitkering)  

Voordelen om te werken met wajong  

Vaak is het voordeel van wajong en werken afhankelijk van het percentage dat je bent afgekeurd. Het is daarom moeilijk een belofte te doen over wat je er financieel op vooruit zal gaan. Wij adviseren hierin om contact op te nemen met een re-integratiebureau bij jou in de buurt. Een re-integratiebureau kan jouw persoonlijke situatie in kaart brengen en je adviseren over de mogelijkheden die het biedt om te gaan werken met wajong. Vaak kan er in overleg met het UWV,  wanneer je wil gaan werken, een proefberekening gemaakt worden om in kaart te brengen wat je gaan verdienen en hier maandelijks aan over houdt.  

Werken met een beperking  

Werken met een beperking kan best lastig zijn. Om mensen die willen werken met een beperking zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een jobcoach. Een jobcoach is er in gespecialiseerd om te zoeken naar een werkgever die aansluit bij beperkingen die er zijn. Dit zodat jij zo snel mogelijk weer kunt gaan werken.   

Een jobcoach kan samen met jou op zoek naar een werkplek die bekend is in de omgang van mensen met een beperking. Is het bedrijf niet bekend om te werken met mensen met een beperking, kan een jobcoach de werkgever voorzien van de juiste informatie en omgangsvormen van de verschillende soorten beperkingen. Bedrijven die al werken met mensen met een beperking, zijn vaak al zo ingericht dat ze één vast aanspreekpunt hebben aangesteld, er minder druk op de werkzaamheden zitten en je in veel gevallen ook parttime kunt werken.  

Kort samengevat is een jobcoach gespecialiseerd in het vinden van passende vacatures voor mensen die willen werken met een beperking.  

Aanbod vacatures voor mensen met een beperking 

Wij hebben voor mensen die graag willen werken met een beperking de vraag en het aanbod inzichtelijk gemaakt en bieden gratis de mogelijkheid voor werkzoekenden een leuke baan te vinden die bij hun past. Meld je aan, solliciteer en neem waar nodig via je dashboard contact op met een re-integratiebureau die je kan ondersteunen in het vinden van de juiste baan.  

Passende vacatures

Passende vacatures

Vacatures voor mensen met een arbeidsbeperking.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Vacatures worden dagelijks online gecheckt en bijgehouden.

Snel & gemakkelijk

Snel & gemakkelijk

Maatwerkbanen is doorontwikkeld voor jou als werkzoekende.

Kennis &<br/> advies

Kennis &
advies

Door onze ruime ervaring kunnen wij je optimaal van dienst zijn.

Meld je nu aan!
We matchen jouw locatie met onze vacatures...