Een ambulant begeleider legt hier aan een cliënt uit wat de voordelen van een wajong-uitkering zijn.

Wat is outplacement?

Outplacement is een proces waarbij je werknemer begeleiding ontvangt van een outplacementspecialist, ook wel bekend als een re-integratiebureau. Het re-integratiebureau gaat samen met jouw medewerker(s) aan de slag om een passende nieuwe betaalde baan te vinden.

Maatwerkbanen heeft een overzicht gemaakt van vraag en aanbod, zodat jij als werkgever snel in contact kunt komen met het juiste re-integratiebureau in jouw omgeving.

Hoewel een outplacementtraject niet verplicht is voor werkgevers, is het wel een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap. Je wilt immers dat medewerkers die boventallig worden verklaard de nodige ondersteuning krijgen bij het vinden van een nieuwe en geschikte baan.

Als werkgever kun je ervoor kiezen om een outplacementtraject aan te bieden. Als je niet van plan bent deze kosten te dragen, kan de werknemer natuurlijk ook zelf een outplacementtraject bekostigen.

Hoe ziet een outplacementtraject er in de praktijk uit?

Elk re-integratiebureau hanteert doorgaans een eigen werkwijze, maar een uitgebreide intake is vrijwel altijd het startpunt. Tijdens deze intake leert het re-integratiebureau jouw medewerker(s) kennen en wordt er een persoonlijk plan van aanpak opgesteld, omdat elke medewerker uniek is.

Na het verkrijgen van inzicht in de persoon, de gewenste werkrichting en het aantal gewenste werkuren, kan het re-integratiebureau aan de slag gaan met het opstellen van een CV. Het opstellen van een professioneel CV en een overtuigende motivatiebrief is essentieel. Als er nog geen CV is, maakt het re-integratiebureau dit ook onderdeel van het outplacementtraject.

Daarnaast is het belangrijk om een sterke motivatiebrief te schrijven om potentiële werkgevers te interesseren voor jouw medewerker. Het re-integratiebureau kan jouw medewerker(s) hierbij begeleiden als onderdeel van het outplacementtraject.

Samen op sollicitatiepad; na een grondige voorbereiding zal het re-integratiebureau het outplacementtraject verder uitvoeren. In overleg met jouw medewerker(s) wordt een lijst samengesteld van aantrekkelijke bedrijven die aansluiten bij hun interesses. Sommige medewerkers kunnen zelfstandig sollicitaties versturen, terwijl anderen wat meer ondersteuning nodig hebben vanuit het outplacementtraject.

Kortom, outplacement blijft maatwerk en wordt afgestemd op de individuele behoeften en mogelijkheden van de medewerker.

Hoe kies je als werkgever het juiste outplacementbureau?

Met behulp van ons geavanceerde zoeksysteem kun je eenvoudig en snel filteren op re-integratiebureaus die outplacementdiensten aanbieden en zich in jouw regio bevinden. Het wordt over het algemeen aanbevolen om met 2 tot 3 re-integratiebureaus in gesprek te gaan en vervolgens een weloverwogen keuze te maken. Het is ook mogelijk om de werknemer zelf de keuze te laten maken, aangezien zij op zoek gaan naar een nieuwe baan en het van groot belang is dat er een goede klik is.

Wij begrijpen dat het vinden van een passende werkplek na een periode van verandering uitdagend kan zijn. Daarom bieden wij een overzichtelijk platform waarop je kunt navigeren tussen de verschillende re-integratiebureaus. Op die manier kun je de mogelijkheden verkennen, contact leggen en de juiste ondersteuning vinden voor het outplacementtraject van jouw medewerker(s).

Wat zijn de kosten van een outplacementtraject

De kosten voor outplacement lopen erg uitéén. Gemiddeld zijn de kosten voor outplacement tussen de 1850,- en 5000,-. Het is daarom van belang dat je als werkgever goed onderzoekt welke vorm van outplacement het meest passend is voor jouw medewerker(s) en met verschillende outplacementbureaus vrijblijvend in gesprek gaat.