Hoe Bespreek Je Jouw Gezondheid of Beperking Tijdens Sollicitatiegesprekken?

Als je weet wat je (aan)kan en wordt uitgenodigd, hoe ga je dan om met vragen over je gezondheid of beperking, bij zowel een zichtbare als niet-zichtbare beperking? Vertel je alleen wat als dat van invloed is op je prestaties?

Meld wel altijd je beperking op een passend moment, in ieder geval voordat je een arbeidscontract gaat tekenen. Dit kun je aangeven bij een eerste gesprek om vooral je kwaliteiten benadrukken. Mocht je het lastig vinden om dit aan te geven, maak dan gebruik van je jobcoach. Heb je nog geen jobcoach, dan kun je contact opnemen met de aangesloten re-integratiebureau’s op Maatwerkbanen. Hoe meer informatie de werkgever heeft, des te beter kunnen zij rekening houden met jouw (niet-zichtbare) arbeidsbeperking.

Sommigen bespreken hun gezondheid al in de sollicitatiebrief of het eerste gesprek, soms aangevuld met het noemen van de financiële tegemoetkomingen die er kunnen zijn. Probeer in dat geval uit te leggen waarom je gezondheid geen probleem is om bij die werkgever te kunnen functioneren. Alle informatie rondom eventuele financiële tegemoetkomingen, kun je ook vinden op de website van Maatwerkbanen. Een werkgever kan ook telefonisch contact met ons opnemen voor meer informatie.

Published on november 13, 2018