Achterstand Medische Keuringen UWV Ondanks Politieke Toezeggingen: Miljoenen Euro’s en Menselijk Leed in de Balans

Afgelopen week meldde het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat het UWV vele jaren achterloopt met medische keuringen. In het nadeel van zowel arbeidsongeschikten als de hele samenleving kost dat miljoenen.

Al in 2015 onthulde dagblad Trouw een achterstand van 25.000 medische keuringen. Daarop eiste de wakker geschudde politiek dat deze achterstand in 2018 zou zijn opgelost, maar het aantal ligt momenteel op 30.000. Beroepsvereniging NOVAG zei bij Nieuwsuur dat door een ‘definitieverschil’ en ‘creatief boekhouden’ het echte verschil ‘enkele malen hoger ligt’.

Bij UWV-cliënten geeft dat onzekerheid. Een woordvoerder van de NVVG in Nieuwsuur: “Als je mensen niet keurt, niet kan begeleiden of niet behandelen, kunnen ze enorm passief worden en definitief naast de zijlijn komen te staan. De maatschappelijke kosten zijn niet alleen in euro’s uit te drukken. Mensen raken immers hun werkritme kwijt en het zelfbeeld en zelfvertrouwen daalt, wat nieuwe medische of psychische problemen kan geven.”

De grote achterstanden ontstonden omdat het beroep van verzekeringsarts niet populair is onder medici. Daarnaast zei een expert in Nieuwsuur dat het in 2009 al code rood was en het UWV sindsdien de werving en opleiding van de artsen zou hebben verzuimd. Ook was het UWV jarenlang vooral gericht op de eigen begroting, want het opleiden en in dienst nemen van artsen kost veel geld.

Vanwege de tv-uitzending eist minister Koolmees nu strenge maatregelen voor het UWV. Overigens werd zijn idee om voortaan keuringen te laten verrichten door niet-artsen fel afgekeurd door de oppositie.

Achterstand

Published on februari 13, 2019